© Rootsville.eu

Reddy River String Band (US)
Newgrass
Pallieter Sessions Herselt (16-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Reedy River String Band
info club: Pallieter Café


© Rootsville 2024


Tweemaal op twee dagen, dan moet het wel een zeer goede band zijn...en dat zijn ze. Het betreft hier de uit Greenville SC. afkomstige 'Reedy River String Band'. Normaliter stond deze band ergens ander geprogrammeerd maar door afzegging werd er 'last minute' een concert ingelast in het 'Pallieter Café' in Herselt. Helaas, maar ook ik heb al eens op de beurs verloren en dan moet je er dan maar boven zetten.

Op zondag gebeurt dit nogmaals in 'CC Het Gasthuis' te Aarschot. Voor Kurt van 'Rootstown' vormde band de afsluiter van het 'Buskerfestival' in 'GC De Wildeman' in Herent en nu dit geen euvel om deze Amerikanen er dan maar tussen te knijpen ter gelegenheid van de jaarlijkse kermis in Herselt. Het enige minpunt is dat het echt op het allerlaatste moment gecommuniceerd werd en dan rest er nog de vraag op 'welke' facebook pagina?

Nu hebben we al danig wat 'string bands' de revue hier weten passeren maar 'Rootstown' weet ons toch nog maar eens te verrassen in de over treffelijke trap door het programmeren van dit trio. Deze 'Reedy River String Band' bestaat uit  Sterling Waite (fiddle, mandoline, harmonica), gitarist Rush Morgan en upright bassist Mark Dye en zijn hier in Europa om hun vorig jaar uitgebracht debuutalbum 'Up On Blocks' voor te stellen. Hun naam voor de band ontleenden ze aan het boek 'Reedy River' van aussie Dick Diamond waar er in 1953 een Australische Folk Musical kwam door te ontstaan. Voor deze band een opportuniteit om er hun 'Newgrass'door te promoten.

Sterling, Rush en Morgan hebben hun instrumenten volledig onder de knie maar alvorens ze er aan beginnen willen ze hetzelfde doen met het proeven van enkele Belgische biertjes. Ja ook wij 'Belgskes' zijn ergens fier op en dat is niet enkel 'Manneke Pis'. De povere opkomst doordat de 'Belleman' te laat in actie kwam, en het toch ook wel vroegere aanvangsuur, zou later nog wel aanzwellen. Zeker al wanneer de vibes van het door Sterling Waite gezongen 'My Grass Is Blue' het kermislawaai zou komen te overtreffen. Opvallend is ook dat de laatste drie concerten alhier ook de interesse wist op te wekken van een bewoonster van 'Noorderwijk' of is zij opgeroepen geweest als 'EHBO'er' van dienst ;-) Ja, dit 'Pallieter Café' is in al zijn chaos wel uniek te noemen.

Buiten hun instrumentale kennis staat deze 'Reedy River String Band' ook garant voor een excellente en uiterst fijne harmonieuze samenzang waarbij ieder lid van dit trio afzonderlijk in de spotlights kom te staan. 'Lightning Underground' is een nummer dat gaat over de uitgestrekte 'coalmines' vlaktes in de Appalachen die ooit ook hier aanwezig waren en nu zijn omgevormd als mooie culturele centra. De maestro van dienst op dit nummer is upright-bass speler Mark Dye waarbij de noten bijzonder fraai op eenzelfde toonladder weten te blijven. Alle nummers vanavond zijn trouwens 'originals' van deze 'RRSB' op toch wel een specialleke en dat is 'Comfortably Numb' van de Britse rockgroep Pink Floyd. Straffe kost hoor!

Tijd dan ook om meteen ook Rush Morgan aan het woord te laten en dat doet hij met 'Airplanes' een nummer dat je ook kan terugvinden op hun 'EP' 'Up On Blocks'. Eén enkeling alhier bestempelde hun muziek als 'Bluegrass' maar daar willen die van 'RRSB' nu eens niet van weten. Zij noemen het 'Newgrass' en daarin vinden we ook elementen van Country en niet in het minst ook van Cajun in terug want zo is Sterling toch wel fan van de 'Old Crow Medecine Show'.

Tijd dan om er een onvervalste 'Love Song' tussen te gooien met hun titeltrack van het album 'Up On Blocks', onmiddelijk gevolgd door een sfeermakertje wat wij hier in Europa makkelijk zouden onderbrengen onder de noemer 'square dance'. Die mandoline achter Sterling hangt er niet zo maar voor de show en met het brengen van 'Don't Trust No One' kregen we er als extra zelfs wat harmonica bij.

'Hoedown' is ook eentje uit het album waarna Russel met 'Window At The Inn' een eigen nummer als primeur komt te brengen. We wisten al op voorhand dat het maar één enkele set betrof hier vanavond en zo voelden we met knikkende knieën het einde al naderen. Nog een drinklin' song dan met 'Pour One More' wat hier in het 'Pallieter Café' hetzelfde wil zeggen als...Hans, tapt nog eens. Met nog een cajun'ke en de vooreerst vernoemde cover van Pink Floyd uit hun album 'The Wall' van 1979 kregen we hier met 'Gyspsy Queen' het voorspelde einde van dit uiterst aangename last-minute concert van deze 'Reedy River String Band'.

Met als belofte van een nieuwe fan dat hij een T-shirt zou aanschaffen kregen we dan met 'Get On Down The Road' een daadwerkelijk echte bisser en werden dan zo ook de lichten van de 'county fair' uiteindelijk gedoofd. The end!

met Ann en Luc hadden die van 'Reedy River String Band' er zo al vlug enkele fans bij...